NyereményjátékSzeretnéd megnyerni a képváltóban futó könyvek egyikét? Kattints a Csatlakozz és NYERJ gombra és iratkozz fel! NAPONTA sorsolunk! Rengeteg nyertes lesz!

Novella:
Nagy-Kató Marianna
Vasárnapi ebéd

Reggel van. A konyhából a Kossuth rádió hallatszik. Nagyapám a kis székén ül, előtte egy hokedli és dohányt vág, szájában füstöl a tekert cigaretta. Néha köp egyet, de nem olyan nyálasat, csak a dohányt, ami a szájába került a füstszűrő nélküli cigarettából. Körülötte némi hamu, próbál beletalálni a hamuzóba, de olyan hanyagul, érdektelenül. Nagyanyám a tűzhely mellett áll, fakanállal a kezében.

Otthonkája majdnem földig ér, beleszúrva egy biztos tű, zsebében textil zsebkendő,alatta egy zöld ruha,hozzá harisnya és mamusz,amit a múlt héten vett a KGST piacon, Nyíregyházán. Korán keltek, már hajnal 3 órakor, megetették a disznókat, majd csirkevágás következett. Most fő a húsleves meg a töltött káposzta. Vasárnap mindig ez a menü. Egyszer csak nagyapám feláll, visszateszi a hokedlit a konyhaasztal alá, kapcát teker a lábára, húzza fel a gumicsizmát. Nagyanyám ezt látva hangosan odaszól neki: -Hova mégy mán?Nem vót elég a reggeli pájinka? Veszekedik rá és még káromkodik is mellé egy cifrát. De az öreg már nem is foglalkozik vele, megszokta, hogy folyton veszekedik. Mama nem nyugszik, attól, hogy papó hallgat, még mérgesebb lesz:–hányszor iszol te egy nap? – Újra káromkodik egy még cifrábbat – Enni meg majd nem fogsz!
Az öreg felteszi a fejére a muskátlis kalapját, hüvelyk és mutató ujja közé veszi a kissé ellaposodott cigarettáját, majd ennyit mond: -Haggyá mán békén!Főzzél!Ebéd előtt kell egy feles mer úgy jobban esik az étel. Lassan kisétál az udvarra, krákog és köp egyet. A meggyfa alatt, a hűvösben áll a biciklije. Már az is öreg, kissé ütött-kopott, olyan barnás színű,de mindig szerel rajta valamit és így még használható. A szárító kötélről levesz egy műanyag csipeszt és a nadrág szárát megfogja vele, hogy ne legyen olajos a lánctól. Kitolja az utcára, rágyújt még egy cigire, felszáll rá és kihúzza magát egyenesre, így hajt el a kocsmáig, szépen komótosan. Ez csak pár percet vesz igénybe mert nincs messze az italozó. Ő sose áll le beszélgetni, talán nem is mer mert tudja,ha sokáig marad,a mama már megint le fogja szidni. Kikéri a felesét, lehúzza és már indul is haza. Nagyanyám már várja és ahogy papó megérkezik és leül a kisszékre, már veszi is ki a hokedlit az asztal alól a mama és teszi az öreg elé. Nagyapám tudja, itt most enni kell,ha tetszik ha nem mert akkor megint mérges lesz az öregasszony ha nem kér. Mama kiszedi neki a húslevest, jól telerakja hússal és egy csípős paprikát rak mellé. Házi hosszútészta van hozzá, mindig ő gyúrja. Persze nagyapámnak nem tetszik az elé rakott mennyiség és így szól: -Minek szedtél ennyit? Erre nagyanyám: -kinek?A szomszédnak!Egyed megfele na!Enni kell! Szegény öreg megeszi,ha kell ha nem. Nem vitatkozik, úgyis mindig a mamának van igaza. Olyan jó nagydarabb asszony, több mint száz kiló, nagyapám meg kis ember, hamar meg lehet félemlíteni. Megeszi a levest de a főtt húsból csak hagy egy kicsit. Mama nem szól, nem megy kárba mert ő majd megeszi a maradékot. Következik a töltött káposzta. Olyan öklömnyi nagyságúakat töltött, a csirke melle húsából. Kiszed papónak ötöt, odarakja elé két szelet kenyérrel. Nagyapám már rágja a szája szélét olyan ideges: -Minek tettél ide ennyit?Vidd ki a kutyának!A dög álljon belé! Nagyanyám felemeli a fakanalat,azzal integet az öreg felé: -Egyed! Ha a pájinkát meg bírod inni,enni is kell! Azzal a fordulattal belép a szobába és amíg nagyapám nem látja, kiveszi a szekrény aljából az eldugott pálinkás üveget és meghúzza.

Vége

Ha tetszett a történet, akkor figyeld a weboldalunkat, mert újabb és újabb novellákat olvashatsz ingyen!

Leave a Comment

Shopping Cart