Chris Land – Lélekvesztő

Kérlek, oszd meg, ha tetszik!

15+
„Minden, ami a föld felszínén
és felszíne alatt van,
szakadatlanul átalakul,
mivel a Föld él, és lelke van.”
Paulo Coelho


Sven bevágódott a járatba, zuhanása következtében éktelen robajjal beomlott alatta az imént még épen álló padlózat, majd nekicsapódott a talajnak. A levegő benne rekedt, ahogy hanyatt esett és érezte, amint vakolatdarabok, apró kövek hullanak rá, aztán a tüdeje engedett, vett egy mély lélegzetet, de több okból is megbánta; egyrészt olyan érzése támadt a tüdejébe nyilalló fájdalomtól, mintha tüzes vasat forgatnának a mellében, másrészt pedig, mert homokszemcsék özönlötték el a légcsövét, ahogy beszívta a körülötte terjengő port. Kínjában oldalra fordult, köhögve fulladozott és öklendezett, mivel már napok óta nem evett, így csak vérrel kevert nyála csorgott a kövekre. Iszonyúan szédült, szinte forgott körülötte az egész világ. Ez már a vég, futott át az agyán.

Tudta, hogy meg fog halni, mielőtt kiérne a félelmekkel és áporodott bűzzel teli alagútból, addig erőnek erejével küzdött ellene, hogy feladja, noha azt is sejtette, hogy lejárt az ideje. Megpróbálta kímélni törött bordáit, így továbbfordult ép oldalán, és semmi pénzért el nem engedte volna a lámpát, amit csonka ujjaival szorongatott. Azt viszont észlelte, hogy a másik kezéből már akkor kiesett az a színarany, háromezer éves kancsó, amikor átszakadt vele együtt a vékony padló, de nem bánta. Lassan kinyitotta a szemét, a por már leülepedett, sötétség fogadta, melyet csak egy halvány sárga fénycsóva szelt ketté, bár az is alig világított. Rettegett, és minden ízében remegett ettől a helytől.


Olvass bele!

– Mert a kobraméreg a legveszélyesebb. Nem hőérzékeny, negyedórás főzés után is megőrzi a hatását, annyira ellenálló, sőt a hatékonyságát nem befolyásolja a méreg kiszáradása se, ami évezredek múlva épp olyan halálos, mintha most marna meg. Ezzel ellentétben a többi kígyó fehérje alapú méreggel rendelkezik, tehát csak azt akarom érzékeltetni, hogy az elektromosság se közömbösíti a kobraméregben a proteint, hiszen nem fehérje alapú kígyóméreg. És most elköltözünk, visszük az ágyat is, amit egyszer már áthurcoltam ide – ragadta meg a núbiai a grabancom, összetévesztve az ággyal, majd megcsúszott a saját vére áztatta kövön, aztán nekem zúdulva belém csimpaszkodott, de nem lehettem elég ruganyos, mert térdre rogytam a súlyától. A kobra felém csapott, Gamal hátrarántott, közben Raman utánakapott, de pechjére sokkal gyorsabb volt, mint a kígyó, így ahelyett, hogy a dög belém mart volna, a méregfogait belemélyesztette az előttem lemeredő alkarba. Vonaglott, jobbra-balra cibálta a fejét, hogy mérgét minél jobban belepréselje az áldozatába, végül elengedte. Engem a rosszullét környékezett, Lahoud, mielőtt elvágódott volna, kirohant, és hallottam, hogy öklendezni kezd. Bénultan figyeltem a régészt, aki kötélidegekkel megfogta a kobrát, felállt, s mintha mi se történt volna, kislattyogott a sátorból, hogy kidobja. Ekkor Gamal rontott be, rám ripakodva: – Elegem van ebből a szar alakból! Ha bent vagyok, bent tartja, ha kimegyek, utánam hajítja.

– Miért velem üvöltözöl? Hozd az antitoxinjaidat, amivel telepumpálhatod a társad.

Az említett megjelent, felvette a flakont, lemosta vízzel a sebet, megfeszítette néhányszor a karját, majd rám nézett. – Kölcsönadnád a kígyókövet? A zsebedben van.

Rémült pillantásokat küldtem felé, mint aki rosszul hall, közben ellökött a núbiai, hogy a szérummal megfenyegesse a férfit. Igazán elsápadtam a fecskendő látványára, s a régész burnuszába markoltam, de Lahoud elfelejtett vigyorogni rajtam. – Nyugi, Hófehérke, ez a hülye csak bizonyítani akart, de látom, neked meg ez a gyengéd. Gyere, akhi, mielőtt a nő elájulna, ezt beadjuk, hátha életben tart. Hol a vénád?

– A helyén – felelte, s riadtan a toxikológusra tekintett. – Jól vagy?

Míg a núbiaiban megfagyott a vér, Raman elém tette a tenyerét, így beleraktam Mira köveit. Széttépte a bőrcsíkot, levett róla egy sötétkék követ, amit megtisztítva ráhelyezett a megmart területre, erre megköszörültem a torkom: – Üsd le, Gamal, és add be azt a szérumot.

– Megölöm, csak az a baj, hogy nem olyan könnyű ám egy hullát meggyilkolni.

Amint a múmiaboncoló fogott egy kis ásót és kifelé indult, utána szóltam: – Hova mész?

– Gödröt ásni, ahova eltemetjük akhit – tájékoztatott, végül feladatokat osztogatott: – Addig kérd el a tőrét, vésd fel a fejfára a nevét, aztán elsiratjuk. Rendes és hagyományos temetése lesz, te megtéped a hajad, megszaggatod a ruhád, ezenkívül homokot szórva a fejedre siránkozol egy keveset, én pedig megvárom, amíg végzel.

Bronzemberemhez fordultam, hogy jobb belátásra bírjam. – Ne húzd az idegeimet, döfd magadba azt az izét. Mindenki azt mondja, hogy csak egy szúnyogcsípés, de neked nem árthat, a tűszúrástól se félhetsz, hisz’ apád is tűpárnának nézett.

– Muszáj, hogy szenvedjek? Olyan elegem van már a lázból – mondta csendesen, és a kék, mandulavágású kőre mutatott, ami azóta a sebhez tapadt. – Ez valaha az enyém volt, én meg azt hittem, hogy elveszett. Sri-Lankán kaptam egy kígyóbűvölőtől, tőle tanultam ezt a trükköt. A kő valójában gyógynövényekből, fakérgekből, levelekből álló gyógyszer, ami ellenszerként működik, semlegesíti és kiszívja a vérből a mérget. Ilyet ma már nem gyártanak, mi több, ritkaságnak számít, mert a mai kígyóbűvölők se tudják, hogyan készítették az őseik. Akit megmar a kígyó, annak a halálát se a méreg, hanem a sokk okozza. Tessék, a vér megalvadt, a kő levált a sebről, ennyi.


Tetszett? Rendeld meg!

15+

Kérlek, oszd meg, ha tetszik!

8 comments on “Chris Land – Lélekvesztő

 1. Kertész Zsófia szerint:
  3+

  Nagyon szeretném megnyerni szuper könyv!

  3+
 2. Ujvári Gabriella szerint:
  3+

  Nagyon érdekel a téma, szeretném megnyerni. Köszönöm a lehetőséget!

  3+
 3. Gilicze Cecília szerint:
  4+

  Szuper könyv, tényleg! Nagyon szeretném megnyerni!

  4+
 4. Tóth Lászlóné szerint:
  2+

  Imádok olvasni. Bármilyen témájut.

  2+
 5. Zita Zombori szerint:
  2+

  Szeretném megnyerni!

  2+
 6. Schneider Anikó szerint:
  2+

  Szeretném megnyerni.

  2+
 7. Váradi Gabriella szerint:
  2+

  Eddig nagyon érdekesnek tűnik. Színes elolvasnám.

  2+
 8. Nagy Kinga szerint:
  2+

  Szeretném megnyerni!

  2+

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük